Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.
Zo ja: Ga over naar stap 2 (intakegesprek)
Indien nee: Wenst u over te gaan tot diagnostiek bij ons in de praktijk?
Het intakegesprek heeft als doel de behoeften van de ouders te identificeren. Wordt er vanuit school een specifieke ondersteuningsbehoefte gemeld? Is er ook een hulpvraag van het kind zelf?
Ons streven is om de belangrijkste hulpbehoeften te filteren en te bepalen waar we het best mee kunnen beginnen. Hieronder worden de diverse disciplines weergegeven die hulp kunnen bieden. Ons doel is om ervoor te zorgen dat jullie met zo min mogelijk diensten zo veel mogelijk ondersteuning ontvangen.
Bij Vanessa wordt geanalyseerd hoe we structuur en voorspelbaarheid kunnen implementeren in het gezinsleven, en welke aanpassingen haalbaar zijn. We brengen de prikkelverwerking in kaart en onderzoeken hoe dit van invloed is op het gedrag. Hierbij worden de ouders actief betrokken, en samen wordt gezocht naar hulpmiddelen en methode verandering
Bovendien is er altijd ruimte voor overleg met de school om een goede afstemming te waarborgen.
Bij Annelien kun je terecht voor een psychodiagnostisch onderzoek wanneer er een vermoeden van een autismespectrumstoornis is. Dit gebeurt steeds in samenwerking met een kinderpsychiater.
Wanneer de diagnose ASS reeds gesteld is, kun je bij Annelien terecht voor psychoeducatie. Dit is uitleg over de diagnose ASS en het leren omgaan deze diagnose. Daarnaast kun je bij Annelien terecht voor het werken rond sociale vaardigheden en sociale cognitie, het leren omgaan met woedebuien die gepaard kunnen gaan met ASS en het leren omgaan met stress en angst (wat eveneens kan samengaan met een diagnose ASS). Individuele therapie voor het kind/de jongere wordt hierbij vaak gecombineerd met oudergesprekken. Indien nodig wordt er ook met de school samengewerkt.
Als diëtiste en psychologisch consulente hecht Helena veel waarde aan het begrijpen van de invloed van autisme op eetgedrag. Het is evident dat dit een aanzienlijke impact heeft. Kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vertonen vaak selectief eetgedrag of ervaren minder of geen verzadigingsgevoel. Als je concrete richtlijnen zoekt om eetmomenten te verbeteren, staat Helena klaar om je op de juiste weg te helpen.
Ook op het gebied van slaap zien we vaak een correlatie tussen ASS en slaapproblemen. Het gebrek aan structuur en voorspelbaarheid ligt vaak aan de oorsprong hiervan. We denken ook actief mee over de slaapomgeving van het kind om te zorgen voor een omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
Na de diagnose van autisme hebben ouders vaak de behoefte om beter te leren communiceren met hun kind. In dit proces is niet alleen de therapie met het kind van belang, maar vooral ook de begeleiding van de ouders.
Het ImPACT-programma biedt een wetenschappelijk onderbouwde oudertraining om de sociaal-communicatieve vaardigheden te stimuleren bij kinderen met autisme. Ouders worden voorzien van specifieke technieken die ze kunnen integreren in het dagelijkse leven. Hierbij ontvangen ze coaching en feedback, waarmee continu wordt gewerkt aan verdere ontwikkeling en verfijning van hun communicatievaardigheden.
Het programma kan zowel individueel (met 1 gezin) als in groep aangeboden worden.
Meer info over het traject vind je op de website (zie link)
Geschreven door onze kinderdiëtiste en psychologisch consulente Helena Het is duidelijk dat een vermoeden van, of een diagnose van ASS een invloed heeft op het dagelijkse leven. Een invloed die merkbaar is op verschillende vlakken. Zoals bijvoorbeeld op de algemene zaken in het leven, waarbij het aanbieden van structuur kan helpen in voorspelbaarheid. Denk tegelijk […]
09/01/2024 “Een gouden pad naar troost”Begrijpen en helpen bij overprikkeling bij baby’s Heb jij ooit geworsteld met het huilen van je baby zonder een duidelijke reden? Het zou zomaar kunnen dat jouw kleintje moeite heeft met prikkelverwerking. En geloof me, zelfs de allerkleinsten kunnen hiermee kampen. De manier waarop ze dit uiten, varieert van apathie tot ontroostbaar huilen. Het gekke […]
19/08/2023 De huilbabySYMPTOMEN Eigenlijk nemen we het woord huilbaby niet zo graag in onze mond door de negatieve lading maar dit ligt wel in de volksmond en is herkenbaar voor vele ouders! Waarom huilt een baby? Huilen is een normaal gedrag bij baby’s. Het is een vorm van communiceren. Jouw baby gaat huilen om zijn/haar behoefte of […]