Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.
Zo ja: Was dit in de voorbije twee weken. Ga over naar stap 2.
Indien niet: Kunt u een afspraak maken bij 1 van onze kinderartsen. Gelieve hiervoor te bellen naar 056/92 10 00 of mailen naar info@kidsenzoo.be en dan helpt Kim je verder bij het maken van een afspraak bij de kinderarts.
Je kan ook eventueel onze online agenda raadplegen.
De intake bij Oona is een belangrijke eerste stap om een volledig beeld te krijgen van jullie situatie.
Aan de hand van een uitgebreide consultatie wordt er informatie verzameld over de algemene toestand, het huilgedrag, het slaappatroon, de prikkelverwerking van jullie kindje enz.
Op basis hiervan worden reeds handvaten meegeven om thuis mee aan de slag te gaan en wordt er een traject ontwikkeld om jullie op maat verder te helpen.
Word je reeds opgevolgd door een vroedvrouw aan huis, dan nemen wij graag contact op om te overleggen (indien jullie akkoord).
Duur consult: ongeveer 60-90 min.
Oona ziet jullie kindje ook graag tijdens de consultatie. Indien dit moeilijk is, komt Oona ook aan huis in een straal van 15 km rond de praktijk.
De babytherapeute heeft voornamelijk aandacht voor de emotionele en sociale aspecten van het excessief huilen.
We beginnen met een diepgaande bespreking van hoe het huilen zich uit en welke impact dit heeft op jullie als ouders. Tijdens deze fase bieden we uitgebreide psycho-educatie om jullie inzicht te vergroten. Vervolgens wordt uitgebreid stilgestaan bij jullie specifieke vraag: ‘Waar hebben jullie behoefte aan ondersteuning?’ Op basis hiervan wordt op maat gemaakt advies verstrekt. Tot slot krijgen jullie als ouders praktische technieken aangereikt om jullie baby te kalmeren.
Voor de leeftijd van 12 weken ligt de focus voornamelijk op begeleiding van de ouders en hoeft jullie baby’tje niet aanwezig te zijn. Baby’s jonger dan 12 weken ondergaan enorme fysiologische en emotionele ontwikkelingsveranderingen, waardoor het moeilijk is om specifieke interventies toe te passen. Ze zijn daarnaast ook voornamelijk nog aan het wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
Na 12 weken wordt het sterk aangeraden om jullie kindje mee te nemen naar de consulten. De aanwezigheid van jullie baby vertraagt het proces aanzienlijk, maar biedt tegelijkertijd waardevolle inzichten in de reactie van jullie kleintje.
Door de verschillende mogelijke complicaties tijdens de bevalling (te snelle/ trage bevalling , stuitligging of sterrekijker , klemgezeten of meegeduwd op de buik , moeilijke spildraai , navelstreng rond de nek , keizersnede of zuignap) kunnen baby’s spanningen en beperkingen ervaren in verschillende delen van hun lichaam, zoals het bekken, de rug, het middenrif, de nek of de schedel. Deze spanningen kunnen leiden tot overprikkeling van het zenuwstelsel en resulteren in symptomen zoals ontroostbaar huilen, moeite met drinken, overstrekken, en spijsverteringsproblemen, overmatig schrikken, moeilijke aanhappen …
Met zachte osteopathische technieken kan een osteopaat proberen om deze spanningen los te maken en de beweeglijkheid van de weefsels te verbeteren. Door dit te doen, kan de overprikkeling van het zenuwstelsel verminderen en kan het kindje rustiger worden. Het is een holistische benadering die gericht is op het herstellen van de balans in het lichaam van de baby, waardoor symptomen zoals overmatig huilen verminderd kunnen worden en het algemene welzijn van het kindje kan verbeteren.
Het is belangrijk op te merken dat elk geval uniek is en dat de effectiviteit van osteopathie kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de reactie van het individuele kind. Daarom is het altijd raadzaam om met een kinderarts te overleggen
In deze sessies duiken we dieper in de prikkelverwerking van jouw kleintje. Samen gaan we op ontdekkingstocht naar de signalen die je baby afgeeft wanneer er sprake is van prikkelopbouw, door gedrag en lichaamstaal op een andere manier te observeren. Je leert technieken om deze opbouw te onderbreken voordat deze zijn hoogtepunt bereikt en om je baby te helpen bij het verwerken van prikkels. We bespreken ook speelgoed, verzorging, dagelijkse routine en hoe je dit alles communiceert naar andere volwassenen in de omgeving van je baby.
Hier gaan we dieper in op de slaapomgeving van de baby, worden er tips meegegeven rond co-regulatie en gaan we op zoek naar passende troostmethodes. Slaap is een cruciale factor bij huilbaby’tjes. Zonder slaap wordt de vicieuze cirkel enkel groter en die gaan we trachten te doorbreken. We spreken hier zeker niet over slaapTRAINING want verbinding met jullie kleintje staat hierin centraal.
Consult bij onze prelogopediste Annelies of lactatiekundige Leslie.
Er wordt gedurende het traject bepaald bij wie je kan langsgaan, maw dit houdt in dat je niet steeds het volle traject zal volgen.
Voor ouders staat vaak de lastige keuze centraal: zelfstandig een traject uitstippelen, wat vaak aanzienlijk langer duurt, of opteren voor begeleiding bij Kids&Zoo. Bij ons in de praktijk nemen we die keuzestress van je over. ‘Huilbaby’ is eigenlijk geen diagnose, maar eerder een vertrekpunt waarbij het kind probeert te communiceren over zijn of haar gevoelens. Als team gaan we GEZAMENLIJK op zoek naar de boodschap achter het huilen. Door nauw samen te werken, waarborgen we dat er geen informatie verloren gaat, vermijden we dubbel werk en bieden we vooral helder en consistent advies.
Maar wat is een huilbaby nu eigenlijk?
Men spreekt van excessief huilen wanneer een gezond en goed gevoed, maar prikkelbaar kind perioden van irritatie, jengelen of huilen laat zien van tenminste 3 uur per dag en gedurende minimaal 3 dagen per week voor een periode van tenminste 3 weken achtereen.
Misschien nog kleine nuance… heb jij een kleintje dat veel huilt, maar niet past in “de regel van 3” dan zit het probleem niet in je hoofd! Soms gaan kinderen onregelmatig huilen, bij overspanning, drukke dagen, na korte dutjes,… en kan dit toch veel huilgedrag teweeg brengen! Een bezoekje aan een babytherapeut, osteopaat, slaapcoach… kan dan toch nog steeds aangewezen zijn 👌” als de ouders het huilen van hun kind als problematisch ervaren
Geschreven door onze kinderdiëtiste en psychologisch consulente Helena Het is duidelijk dat een vermoeden van, of een diagnose van ASS een invloed heeft op het dagelijkse leven. Een invloed die merkbaar is op verschillende vlakken. Zoals bijvoorbeeld op de algemene zaken in het leven, waarbij het aanbieden van structuur kan helpen in voorspelbaarheid. Denk tegelijk […]
09/01/2024 “Een gouden pad naar troost”Begrijpen en helpen bij overprikkeling bij baby’s Heb jij ooit geworsteld met het huilen van je baby zonder een duidelijke reden? Het zou zomaar kunnen dat jouw kleintje moeite heeft met prikkelverwerking. En geloof me, zelfs de allerkleinsten kunnen hiermee kampen. De manier waarop ze dit uiten, varieert van apathie tot ontroostbaar huilen. Het gekke […]
19/08/2023 De huilbabySYMPTOMEN Eigenlijk nemen we het woord huilbaby niet zo graag in onze mond door de negatieve lading maar dit ligt wel in de volksmond en is herkenbaar voor vele ouders! Waarom huilt een baby? Huilen is een normaal gedrag bij baby’s. Het is een vorm van communiceren. Jouw baby gaat huilen om zijn/haar behoefte of […]