Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.
Een pasgeborene maakt ongeveer 4 x/ dag stoelgang. Een baby van 4 maanden maakt ongeveer 2 x/ dag stoelgang. Een kind rond de 4 jaar heeft een vergelijkbaar stoelgangpatroon met dat van een volwassene.
Sommige baby’s /kinderen maken bv. 3 x/ dag stoelgang, anderen niet meer dan 3 x/ week. De meeste kinderen maken gemiddeld 1x/ dag stoelgang.
… naar constipatie
Men spreekt van constipatie als je baby of kind minder dan 3 x/ week ontlasting maakt of wanneer het last heeft van een harde en pijnlijke stoelgang.
Slechts bij 5% van de kinderen kan een medische (lichamelijke) oorzaak gevonden worden. Constipatie is meestal het resultaat van verschillende factoren.
Meer vezels
Vezels vind je in aardappelen, volle granen, deegwaren, noten, peulvruchten, fruit en groenten. De dunne darm verteert die niet en zo komt de voeding volledig terecht in de dikke darm. Waarom is dit dan nuttig? Omdat het meer volume geeft aan de darm- en stoelganginhoud en het stoelgangproces versnelt.
Meer vocht
Drinkt je kindje te weinig op school en thuis? Geef een aantrekkelijke drinkfles mee naar school, liefst doorzicht zodat hij/zij ziet hoeveel er nog in zit en er sneller van gaat drinken. Las vaste drinkmomenten in, bv. ’s morgens bij tandenpoetsen, bij elke maaltijd en of na een toiletbezoek.
Voldoende vet
Zorg dat er voldoende plantaardige vetbronnen in het voedingspatroon zijn toegevoegd. Denk hiermee maar aan: plantaardige oliën, avocado, noten(pasta), margarine…
Juiste toilethouding
De meest ideale houding is de ‘hurkzit’. Voor een peuter of kleuter is het ‘potje’ daarom de beste optie. Gaat je kindje al naar het ‘grote’ toilet, zet dan een bankje voor het toilet zodat de knieën zeker even hoog of hoger komen als het zitvlak. Een verkleinbril kan ook handig zijn.
Beweging
Spoor je kind aan om voldoende te bewegen, dit zet de darmen in gang!
Kinderen hebben al vaker veel leukere dingen te doen dan naar het toilet gaan, waardoor het toiletmoment vaak wordt vergeten. Laat je kind 4 x/ dag voor minstens 3 tot 5 min op het toilet zitten in de juiste houding. Liefst kort na de maaltijd, omdat de kans op stoelgang maken dan het grootst is. Het kan helpen om een stoelgang kalender bij te houden, waarop je noteert hoeveel keer je kind naar het toilet is geweest.
Omdat constipatie ook het gevolg kan zijn van psychologische problemen kan een consultatie bij de psycholoog waardevol zijn. omgekeerd kan de constipatie op zich ook voor psychologische problemen zorgen (zoals een minderwaardigheidsgevoel door de vuile broeken).
Constipatie kan een tijdelijk probleem zijn bij het opstarten van vaste voeding. Baby’s moeten even wennen aan de veranderende vastere stoelgang. Ze kunnen deze onbewust gaan ophouden, wat kan leiden tot constipatie.
Wat kan je doen?
Biedt voldoende vocht aan. Na 6 maand mag je baby al slokjes water drinken. Tussen 6 en 12 maand moet je baby een minimum van 500 ml melkvoeding per dag krijgen. Voeg voldoende vetten toe zoals olie aan de vaste voeding, het maakt de stoelgang soepeler en kan de constipatie verlichten.
Een pasgeborene maakt ongeveer 4 x/ dag stoelgang. Een baby van 4 maanden maakt ongeveer 2 x/ dag stoelgang. Een kind rond de 4 jaar heeft een vergelijkbaar stoelgangpatroon met dat van een volwassene. Sommige baby’s /kinderen maken bv. 3 x/ dag stoelgang, anderen niet meer dan 3 x/ week. De meeste kinderen maken gemiddeld […]
05/04/2024 Invloed ASS op eetgedrag bij kinderenGeschreven door onze kinderdiëtiste en psychologisch consulente Helena Het is duidelijk dat een vermoeden van, of een diagnose van ASS een invloed heeft op het dagelijkse leven. Een invloed die merkbaar is op verschillende vlakken. Zoals bijvoorbeeld op de algemene zaken in het leven, waarbij het aanbieden van structuur kan helpen in voorspelbaarheid. Denk tegelijk […]
09/01/2024 “Een gouden pad naar troost”Begrijpen en helpen bij overprikkeling bij baby’s Heb jij ooit geworsteld met het huilen van je baby zonder een duidelijke reden? Het zou zomaar kunnen dat jouw kleintje moeite heeft met prikkelverwerking. En geloof me, zelfs de allerkleinsten kunnen hiermee kampen. De manier waarop ze dit uiten, varieert van apathie tot ontroostbaar huilen. Het gekke […]