Blog

Sporten na je bevalling

De eerste weken na de bevalling is het voor jou als kersverse mama allemaal heel nieuw en krijg je heel veel informatie omtrent het verzorgen van je kindje. Maar na een tijdje word je toch geconfronteerd met hoe je eigen lichaam veranderd is nu er geen baby meer in je buik zit en dan wil je graag terug de draad oppikken om terug wat te beginnen sporten.

Maar wat mag je nu juist allemaal doen en vanaf wanneer?

Weet dat gedurende 9 maanden jouw lichaam zich heeft aangepast aan de groeiende buik en de voorbereiding op de bevalling. Sommige spieren zijn juist meer gaan opspannen, andere juist meer gaan verzwakken zoals de buikspieren, rugspieren, bilspieren en de bekkenbodemspieren. Geef jouw lichaam de eerste 6 weken de tijd om natuurlijk te gaan herstellen. In deze periode kan je wel al aan de slag met het oefenen van je bekkenbodemspieren: opspannen en ontspannen, eens kort na elkaar of juist eens proberen ze 5 tellen op te houden.

Daarnaast kan een dagelijkse wandeling zeker al een goed begin zijn. Zorg vooral de eerste weken dat wat je doet ook comfortabel aanvoelt en vermijdt zware fysieke belastingen. De juiste balans vinden tussen rust/slaap en beweging is heel belangrijk voor het natuurlijk herstelproces.

Na 6 weken mag je opstarten met postnatale kiné. Dit is zowel aan te raden na een vaginale bevalling als na een keizersnede, want zoals eerder gezegd heeft jouw lichaam tijdens de zwangerschap al veel veranderingen ondergaan. Na een vaginale bevalling is het herstel van de bekkenbodemspieren vaak iets langer dan na een keizersnede, anderzijds heeft iemand na een keizersnede een langer herstel van de buikwand nodig. Gedurende de postnatale kine worden er allerhande oefeningen gedaan om jouw lichaam terug in balans te krijgen: bekkenbodemspieroefeningen, rugspieroefeningen, bilspieroefeningen, buikspieroefeningen,…

Naast de kiné kan er ook gestart worden met lage impactsporten zoals zwemmen, fietsen, yoga, crosstrainer,…

Terug opstarten met lopen vraagt een minimum herstel van 3 maanden mits er geen klachten meer zijn van urineverlies (vb bij hoesten of niezen), pijn, zwaartegevoel onderaan. En bouw dit zeker terug rustig op zoals bvb met een start-to-run programma. Vraag gerust raad aan jouw kiné of onze kinesiste en bekkenbodemtherapeut Steffi!

Indien je gestart bent met lopen en je merkt toch dat je na een tijdje wat druppeltjes verlies zou hebben, geen paniek! Je hoeft daarom niet onmiddellijk te stoppen met lopen maar koppel dit zeker terug naar jouw bekkenbodemtherapeut. Samen kan er gekeken worden of er nog extra oefeningen kunnen gedaan worden of dat je eventueel in de tussentijd een hulpmiddeltje kan gebruiken zoals de sporttampon.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten