Blog

Hond aan baby laten wennen?

Als jonge ouder of wanneer je zwanger bent, maak je je misschien zorgen over hoe jouw hond op je pasgeboren baby zal reageren. Dat is normaal, want de komst van een baby is een spannende gebeurtenis, zowel voor jou als voor je hond.

In dit artikel lees je hoe je jouw hond aan je baby laat wennen. We bekijken hoe je je hond kunt voorbereiding op de komst van je baby en hoe je hem met je baby laat kennismaken.

Je hond aan je baby laten wennen, hoeft helemaal geen probleem te zijn

Honden zijn zoogdieren. Wat zoogdieren met elkaar gemeen hebben, is de natuurlijke reflex om heel zacht, voorzichtig en zorgend met infantiele wezentjes om te gaan. De gemiddelde hond zal dus empathie en compassie hebben voor een babymensje. Je hoeft je in principe dus geen zorgen te maken over hoe je hond op jouw pasgeboren baby zal reageren.

Je hond zal aan je baby wennen wanneer je zwanger bent

Misschien denk je dat je van alles moet doen om je hond aan te baby te laten wennen. Maar waar je je wellicht niet bewust van bent, is dat je hond al lang weet dat er een baby op komst is en dus al aan het wennen is. Van zodra dat je zwanger bent, communiceer je het olfactorisch aan je hond. Jouw hond ruikt dat je zwanger bent. Gedurende de gemiddeld 9 maanden durende zwangerschap is jouw hond zowel met jou als met je baby in connectie. Jouw hond zal je baby dus al kennen nog voor hij geboren is.

Het heeft echt geen zin om je zorgen te malen want dat kan een omgekeerd effect hebben. Je zou jouw stress en bezorgdheid kunnen overbrengen naar je hond toe. Ga dus nu vooral niet op een anderen manier met je hond beginnen omgaan maar doe normaal zoals altijd. Ga ook je hond nu niet extra in contact brengen met baby’s of kleine kinderen. Dat is echt niet nodig en zou jou en je hond alleen maar meer stress bezorgen.

Ik merk dat sommige jonge ouders plots hun hond specifieke regels gaan opleggen en strenger gaan reageren naar hem toe. Men gaat een speciale training volgen en allerlei patronen beginnen veranderen. Men doet dat omdat men angst heeft voor de toekomst en mogelijke problemen wil voorkomen. In de praktijk creëert dergelijke houding vaak een omgekeerd effect. Jouw hond ervaart jouw veranderende communicatie en jouw angsten en wordt zelf ook onzeker. Anderen gaan babykleding aan de hond tonen, of ze laten ruiken aan een pamper, enz. Zoals ik al zei: Je hond weet al dat er een baby op komst is en zal op een natuurlijke manier met je baby omgaan. Het is dus niet nodig om je hond met pampers te gaan lastigvallen tijdens je verblijf op de materniteit, het zal hem alleen maar meer stress bezorgen…

Heeft jouw hond goed ontwikkelde sociale vaardigheden?

Natuurlijk is het belangrijk dat je je hond kent. Belangrijk is dat je inzicht hebt in de sociale vaardigheden van je hond. Hoe gaat jouw hond om met mensen? Heeft jouw hond ervaring met sociaal contact met kinderen? Hoe gaat hij om met kinderen? Hoe reageert jouw hond op drukte als er veel mensen bij elkaar zijn? Is jouw hond angstig voor geluiden? Honden met sociale angst, dat wil zeggen, honden die angst hebben van mensen en moeilijk met ze kunnen communiceren en eventueel naar blaffen, opspringen en happen, kunnen het heel erg lastig hebben met een baby. Zij kunnen gestrest zijn door de fysieke aanwezigheid van de baby en de geluidjes die de baby maakt. Maar ook begrijpen ze het gedrag van hun baasjes niet. Het zorg dragen voor de baby, eventuele stress bij de ouders, veroorzaakt door de veranderingen die de komst van een baby met zich meebrengt, het zijn elementen die het voor een gevoelige of angstige hond moeilijk kunnen maken.

Bij een goede hond – baby gewenning staat veiligheid voorop

Toen Lindsey, mijn dochter, zwanger was van Guillou, had ze Jimmy, een Engelse cocker spaniël van 11 jaar. Jimmy was een hond met een handleiding. Jimmy had sociale angst en kon het niet hebben dat er kinderen bij hem in de buurt kwamen. Anderzijds kende Lindsey haar hond heel goed en wist hoe ze Jimmy moest begeleiden, zodat zijn veiligheid en dat van kinderen kon worden gewaarborgd. Tijdens de zwangerschap deed Lindsey niets. Ze liet Jimmy toe om aan haar te snuffelen en dicht bij haar te liggen, want ja, ook Jimmy had door dat Lindsey zwanger was. Lindsey deelde de leefruimte in twee door tussen het keukengedeelte en de woonkamer een hekken te plaatsen. Eenmaal Jimmy vertrouwd was met de nieuwe woonstindeling, is ze begonnen met Jimmy af en toe even achter de fysieke afscheiding te laten verblijven. Dat deed ze wanneer er gepoetst of gekookt werd. Zo werd Jimmy vertrouwd met het feit dat hij fysiek afgescheiden kon zijn van Lindsey. Toen Guillou geboren was en naar huis kwam, maakte Lindsey en haar vriend zich geen zorgen om Jimmy. Ze zouden zelf wel voor veiligheid zorgen en kijken hoe Jimmy zou reageren. Door de zelfverzekerde houding van Lindsey en haar vriend, kreeg Jimmy de steun en leiderschap die hij nodig had. De eerste dagen verbleef Jimmy achter het hek wanneer Guillou verzorgd moest worden of eten kreeg. Al snel was Jimmy vertrouwd met de aanwezigheid van Guillou en de manier waarop Lindsey met Guillou omging. Daardoor kon Jimmy snel gewoon in de woonruimte blijven als er voor Guillou gezorgd werd. Na enkele weken was Jimmy zo op z’n gemak, dat hij helemaal normaal gedrag vertoonde in het bijzijn van Guillou.

Wanneer Guillou begon te kruipen, werd er tijdelijk weer gewerkt met de fysieke afscheiding. Maar ook hier bleek Jimmy heel snel vertrouwd mee te zijn en kon het hek worden verwijderd.

Houd jouw eigen gedrag onder controle

Mijn ervaring als hondengedragstherapeut is dat ouders hun hond heel goed kennen en intuïtief aanvoelen of hun hond wel of niet goed zal kunnen omgaan met de baby. Het is dus normaal dat je wat bezorgd. Maar in de meeste gevallen, is het mogelijk om een hond, op een geleidelijke en veilige manier vertrouwd te maken met de baby. Jouw eigen houding heeft de meeste invloed op jouw hond. Als je op een veilige manier tewerk gaat, kan er niets gebeuren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Anderzijds is het ook niet goed om overmoedig te worden, want dan kan er zich een ongeval voordoen. Het is dus zeker niet nodig (wat je veel leest op het internet) om je maxi-cosi bij thuiskomst meteen op de grond te zetten en je hond te laten ruiken. Laat de kennismaking rustig verlopen en eventueel over een aantal dagen als je twijfelt aan het gedrag van je hond. Wat je nodig hebt is zelfvertrouwen en rust, zodat je op een duidelijke manier met je hond kunt omgaan. Emotioneel gedrag helpt niet. Succes worden geboekt door keuzes te maken en het hond – baby gewenningsproces desnoods in kleine babystapjes te laten verlopen.

Samenvatting

-Honden zijn zoogdieren en weten hoe ze met baby’s dienen om te gaan.
-De gewenning is een natuurlijk proces en start van zodra je zwanger bent.
-Ken je hond. Indien je hond minder goed ontwikkelde sociale vaardigheden heeft, dien je veiligheid voorop te stellen.
-Bij honden met angst voor kinderen, die je het gewenningsproces geleidelijk te laten verlopen.
-Jouw hond heeft jouw steun en leiderschap nodig.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten