Blog

Het belang van kruipen

KRUIPEN is een fundamentele fase in de ontwikkeling van kinderen ! Kruipen is noodzakelijk voor de verbinding tussen onze linker-en rechterhelft . Dit zorgt ervoor dat onze hersenhelften goed gaan samenwerken. De meeste baby beginnen te kruipen tussen de 7 en 11 maand. Maar elk kind heeft zijn eigen ritme , dus later is zeker ok !

KRUIPEN:

-stimuleert de cognitieve ontwikkeling

-geeft bewegingsvrijheid

-stimuleert het ruimtelijk inzicht (ontdekken van de ruimte)

-belangrijk bij oog-handcoördinatie (schrijven)

-stimuleert het evenwicht

-stimuleert het gezichtsvermogen (van links naar rechts lezen)

IS HET ERG DAT MIJN BABY NIET GEKROPEN HEEFT?

Vaak worden er mijlpalen zoals kruipen overslaan , uiteindelijk stapt elke baby!

Maar het gaat hier eerder over een gemist potentieel . Linken die niet gelegd worden in de hersenen. Veel leerprocessen zijn gebaseerd op een gekruiste coördinatie .  Dit kan zich later soms uiten in leerproblemen (lezen, schrijven ,rekenen) of motorische problemen (muziekspelen , dansen )

Het gaat hier eerder over het kindje een ideale start te geven om zijn volledig potentieel te bereiken .

WAAROM WIL MIJN BABY NIET KRUIPEN ?

Vaak speelt het niet goed kunnen bewegen van de schedel tov de eerste nekwervel (atlas) een belangrijke rol bij het niet tot kruipen komen .

Als dit niet goed lukt vinden baby’s het heel vervelend om op de buik te liggen ! Ze beginnen dan meestal meteen te huilen. In de buikhouding moet de schedel naar voren kunnen glijden tov de eerste nekwervel om zo het hoofdje te kunnen optillen . Ook is de beweging van de schedel naar achter tov de atlas heel belangrijk om zo de heupjes ver genoeg te kunnen buigen om de knie onder het bekken te kunnen trekken .

Mogelijk oorzaken van die bewegingsbeperking kunnen zijn :

WAT MET POEPSCHUIVERS ? OF VARIANTEN OP KRUIPEN …

Poepschuivers komen steeds vaker voor . Hierbij zit het kind heel graag en gaat het zich voortbewegen door een voor-achterwaartse beweging in zit . Zowel symetrisch als asymmetrisch Zij gaan ook gemiddeld later stappen ( ongeveer rond de 20 maanden)

Mogelijke oorzaken kunnen zijn :

In de normale ontwikkeling zien we ook veel variaties op het kruipen , zoals één beentje die naar voren blijft , één voetje op de grond , één beentje en/ of voetje die meer gebruikt wordt dan de andere …Dit wil vaak zeggen dat er ergens op het lichaam blokkades zitten die een symmetrische kruiphouding kunnen verstoren .

WAT KAN JE ZELF DOEN ?

Leg je baby vaker en regelmatiger op de buik !

Door de wiegendood campagne wordt er aangeraden om onze baby op zijn/haar rugje te laten slapen. Hierdoor zien we echter dat baby’s ook veel minder op hun buik liggen, ook al zijn ze wakker. Eigenlijk is het al vanaf de geboorte goed om je baby tijdens de wakkere momenten zoveel mogelijk op zijn buikje te laten liggen , in jou aanwezigheid !

OEFENINGEN

WAT KAN EEN OSTEOPAAT VOOR JOU KINDJE BETEKENEN?

Zoals ik in het begin al aangaf is de geboorte een belangrijk gegeven om na te gaan waar de blokkades in het lichaam zich mogelijks kunnen bevinden

Tijdens het osteopatisch onderzoek gaan we de beweeglijkheid van de schedelbotten (schedelbasis) , wervelkolom, de organen en het bekken evalueren.

Blokkades thv nek en/of hoofd kunnen ervoor zorgen dat een aantal primitieve reflexen moeilijk geïntegreerd worden. Daardoor kan een kind zich niet maximaal motorisch ontplooien. Reflexen die te lang aanwezig blijven, hebben een remmende werking op de motorische ontwikkeling

Door de bewegingsbeperkingen (blokkades) ter plaatse weg te nemen zal het centraal zenuwstelsel (neurologisch systeem) minder gevoelig worden voor alle prikkels waarmee ook een baby of kind geconfronteerd wordt. Hierdoor ontstaat een rust. Zo kan de motorische ontwikkeling rustig verder evolueren .

Onze manuele handelingen zijn uiterst subtiel en zachtjes van aard.

Daarnaast wordt er frequent samengewerkt met onze KINDERKINESISTEN die via oefentherapie uw kindje optimaal begeleiden .

Katrien Vuylsteke

Kinderosteopaat D.O.

Kids en Zoo

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten