Blog

Belang van vitamine D

De aanbeveling omtrent hoeveel vitamine D per dag je moet geven, is nog steeds onderwerp van discussie. Het kan dus zijn dat de aanbevelingen verschillen al naargelang het land van herkomst van de bron die je raadpleegt. België & Nederland adviseren extra vitamine D voor je kindje, bovenop de vitamine D dat het via de voeding binnenkrijgt.

Aanbevelingen voor België (Hoge gezondheidsraad en het Belgische Centrum voor Farmacotherapeutische informatie) bovenop de inname van vitamine D die de voeding bevat:

Prematuren gedurende de eerste maanden: 800 à 1000 IE (20- 25 microgram) per dag
Zuigelingen die exclusief borstvoeding krijgen en/of een donkere huidskleur hebben: 800 IE (20 microgram) per dag
Zuigelingen die gedeeltelijk of exclusief kunstmelk krijgen: 400 IE (10 microgram) per dag
Vanaf de introductie van vaste voeding tot 6 jaar: 400IE (10 microgram) per dag
Hoeveel druppels je dus moet toedienen hangt af van het middel dat je gebruikt. Het meest gebruikte in België is het geneesmiddel D-cure. 6 druppeltjes bevat 400IE. Het voedingssupplement D-IXX wordt ook vaak gebruikt. 2 druppeltjes bevat 400IE.

Bij een tekort zal de arts het geneesmiddel voorschrijven aangezien het gehalte vitamine D hier streng gecontroleerd wordt. Bij voedingssupplementen daarentegen kan het zijn dat het gehalte aan vitamine D lager is, dan op de verpakking staat. Als er preventief vitamine D wordt gegeven is dit uiteraard niet zo belangrijk. Kijk dan zeker naar de vorm die voor jullie het handigste is in gebruik. Bij wat oudere kindjes (ouder dan 3 jaar) bestaan er al lekkere kauwtabeltjes.

Is het erg als je eens een dag vergeet je kindje vitamine D te geven? Nee, Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en wordt opgeslaan in het lichaam wanneer je meer inneemt dan nodig. Dus dan kunnen deze reserves worden aangesproken.

Samenvatting: Vitamine D wordt dus sterk aanbevolen tot de leeftijd van 6 jaar. Controleer steeds het gehalte van vitamine D per druppel op de verpakking!

Vitamine D voor volwassenen
Het grootste deel van de vitamine D (tot 90%) wordt verkregen via de inwerking van zonlicht op de huid. Zonlicht, en meer bepaald UV-B, zorgt ervoor dat er in je huid vitamine D gevormd wordt. Het zonlicht moet op je blote huid terecht komen: ontbloot dus het gezicht, armen en benen. Zit niet achter glas, want dit houdt UV-B tegen. De tijdspanne hangt af van het seizoen. In de zomer is 10 minuten zonlicht voldoende, in het tussenseizoen 20 minuten. In de winter bereikt UV-B-straling ons onvoldoende, waardoor we geen vitamine D aanmaken. In landen die zuidelijker liggen dan 40° noorderbreedte is er wel voldoende UV-B-straling. Belangrijk is om na deze tijdspanne zonnebescherming aan te brengen om de schadelijke effecten van de zon tegen te gaan. Bij een gepigmenteerde huid wordt geadviseerd om 2 tot 3 keer langer blootgesteld te zijn dan iemand met een witte huid. Naast de breedtegraad zijn er ook nog heel wat factoren die de vitamine D-synthese kunnen beïnvloeden, zoals geslacht, kledinggewoonten, bewolking, vervuiling en genetische factoren. Enkel bij een vastgesteld vitamine D tekort of een bepaalde aandoening die een tekort kan veroorzaken, wordt een supplement aangewezen.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten