OPVOEDINGSADVIES
bg icon
WAT IS EEN OPVOEDINGSADVIES?

Wat is een opvoedingsadvies?

Voor de ene ouder lijkt opvoeden vanzelf te gaan, terwijl het voor de andere een pad is met vallen en opstaan. Wat we allemaal delen, is de onvoorwaardelijke liefde voor ons kind en de wens om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Maar wat als je tegen uitdagingen aanloopt en niet weet hoe je hiermee moet omgaan? Als pedagoog help ik je om het gedrag van je kind beter te begrijpen en geef ik je praktische handvatten om opvoeden aangenamer en evenwichtiger te maken. Hieronder enkele thema’s die aan bod kunnen komen:

Gedragsproblemen en moeilijk gedrag

Je kind luistert niet, test voortdurend grenzen af of vertoont negatief gedrag waardoor je gefrustreerd raakt. En achteraf voel je je schuldig… Dit wil je anders aanpakken. Gedragsproblemen en moeilijk gedrag ontstaan vaak omdat een kind nog niet weet hoe het met emoties moet omgaan. Boosheid, frustratie of teleurstelling kunnen zich uiten in driftbuien en crisissen: schreeuwen, huilen, zich op de grond gooien of agressief reageren. Dit kan jou als ouder machteloos doen voelen. Overprikkeling, vermoeidheid, honger of een gevoel van onmacht bij een kind kunnen een rol spelen in het vertonen van negatief gedrag. Wanneer je begrijpt waar het gedrag vandaan komt, wordt het makkelijker om er gepast op te reageren. Door op een positieve en begripvolle manier met moeilijk gedrag en driftbuien om te gaan, ontwikkelt je kind emotionele veerkracht. Dit zorgt niet alleen voor meer rust in huis, maar versterkt ook jullie onderlinge band.

Conflicten binnen het gezin, zoals ruzies tussen broers en zussen of spanningen tussen ouder en kind, kunnen ook voor veel stress zorgen. Ik geef je inzichten en tools om de communicatie te verbeteren en conflicten op een rustige manier op te lossen. Daarnaast bied ik specifieke ondersteuning bij kinderen met (een vermoeden van) ADHD en autisme (ASS). Bij ADHD ligt de focus vaak op het bieden van structuur, zodat het kind meer overzicht krijgt en zich beter kan concentreren. Ik help ouders om te begrijpen waarom hun kind impulsief gedrag vertoont, zodat ze hierop kunnen anticiperen en effectief reageren. Het leren omgaan met concentratieproblemen en het creëren van een omgeving die rust en focus bevordert, maken een wereld van verschil voor het kind en het gezin.

Bij autisme (ASS) is een voorspelbare en veilige omgeving cruciaal om je kind zich op zijn gemak te laten voelen en beter te communiceren. Samen werken we aan strategieën die de communicatie verbeteren en je kind de ruimte geven om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen, waardoor het gezinsleven soepeler verloopt.

Stimulerend opvoeden

Kinderen zijn continu in ontwikkeling, maar als ouder is het niet altijd makkelijk te weten wat je van je kind kunt verwachten op verschillende leeftijden. Hoe kun je je kind op een positieve manier stimuleren en ondersteunen? Elke ontwikkelingsfase vraagt om een specifieke aanpak. Wanneer je als ouder inzicht hebt in deze fasen van ontwikkeling en hierop kunt inspelen, vervul je de behoeften van je kind en ondersteun je zijn of haar groei op een natuurlijke manier.

Opvoeden hoeft niet alleen te gebeuren

Elke ouder wil het beste voor zijn kind, maar soms weet je niet meer hoe je bepaalde uitdagingen moet aanpakken. Of het nu gaat om gedragsproblemen, driftbuien, conflicten tussen broers en zussen, ADHD, autisme of het vinden van meer balans in je gezin, ik ben er om je te ondersteunen. Samen zoeken we naar inzichten en concrete handvatten, zodat je je kind beter begrijpt en de opvoeding weer vlotter verloopt. Boek gerust je eerst afspraak.

Welke uitdagingen kan ik bespreken tijdens een opvoedingsadvies?


Alle gedragsproblemen, conflicten, sociaal-emotionele moeilijkheden, ADHD, autisme, en meer. Kortom, alles waar je als ouder vragen over hebt of waar je tegenaan loopt in de opvoeding, kan aan bod komen.

Hoe oud moeten mijn kinderen zijn?


Opvoedingsadvies is er voor ouders met kinderen van 0 tot 18 jaar.

 

Welke soorten begeleidingen bestaan er?
  • Persoonlijke begeleiding: Individuele gesprekken die op maat worden afgestemd voor jouw gezin. De frequentie wordt in overleg bepaald en vindt plaats in de praktijk.
  • Observaties: Gedetailleerde analyse van de gezinsdynamiek, waarbij gericht advies wordt gegeven en waarin we technieken inoefenen, zowel thuis als op school.
  • Online cursus: Een zelfstudieprogramma waarin je met praktische tools en inzichten zelfstandig aan de slag kunt. Je kunt werken op je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt.
Hoelang duurt een sessie?

Een sessie duurt meestal tussen de 1,5 à 2 uur.

Hoe verloopt een persoonlijke begeleiding?


Tijdens het eerste gesprek luister ik naar jullie vragen en wat er speelt. We bespreken wat goed gaat en waar je tegenaan loopt. Ik geef je meteen praktische tips en inzichten die je direct kan toepassen. Het vervolgtraject wordt ook in deze sessie bekeken.

 

Komt mijn kind mee naar de sessies?

Nee, het opvoedingsadvies is alleen met de ouder(s).

Meet Maud

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten