bg icon
WAARVOOR KUN JE BIJ DE VROEDVROUW TERECHT?

Een positieve zwangerschapstest? Maak dan meteen een afspraak bij een vroedvrouw want iedere vrouw verdient een vroedvrouw! Ze is laagdrempelig bereikbaar, een luisterend oor en gidst je doorheen al je vragen en onzekerheden.

Bevallen? Dan komt de vroedvrouw na ontslag uit het ziekenhuis meteen bij jullie thuis. Ze neemt de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borst-of flesvoeding, huilen, slaapproblemen of krampjes. Bij probleemsituaties wordt er multidisciplinair overleg gevoerd. Zo neemt de vroedvrouw contact op met Kind en Gezin, de (kinder)arts, de gynaecoloog of met een kinesist, indien nodig. Onze vroedvrouw beschikt over het ‘Good Practice Label’ van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen. Zo garandeert ze hoogstaande en kwaliteitsvolle zorg!

Ook biedt de vroedvrouw steun bij minder momenten zoals een miskraam of abortus.

Lees onderaan meer hoe de vroedvrouw jou kan helpen!

Hoe verloopt een prenataal consult?

Tijdens de zwangerschap leer je elkaar beter kennen en wordt er een prenataal dossier opgemaakt. Er wordt informatie gegeven over arbeid en bevalling, deskundig advies over kleine en grote zorgen en ze controleert de verloskundige parameters.

Welke controles worden uitgevoerd?

  • Gewichtscontrole
  • Bloeddrukcontrole
  • Eventueel een bloedname of urinecontrole
  • Controle hartslag baby (vanaf 12 weken)

Welke informatie kan je verwachten?

  • Tips over zwangerschapskwaaltjes en klachten
  • Voorbereiding op arbeid, bevalling en kraamperiode
  • Startbedrag groeipakket, kraamhulp, administratie
  • Verder verloop zwangerschap
  • Vaccinaties tijdens de zwangerschap
  • Uitzet van de baby

 

Kan de suikertest ook bij jullie?

Ja, dat kan zeker!

Ik word tijdens de zwangerschap opgevolgd door mijn gynaecoloog, wat kan een vroedvrouw dan nog voor mij betekenen?

Ook als je tijdens de zwangerschap reeds wordt opgevolgd door de gynaecoloog en huisarts is het fijn om een intake gesprek te plannen bij de vroedvrouw. Jullie leren elkaar kennen en stellen een medisch dossier op. Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk waar jullie noden liggen en kijken we samen wat een vroedvrouw voor jullie kan betekenen. Misschien zijn jullie op zoek naar extra informatie en volgen jullie graag onze zwangerschapscursus? Of misschien kom je tijdens je zwangerschap graag nog een paar keer langs om extra vragen te stellen betreffende de bevalling, borstvoeding of flesvoeding? Hoe dan ook leer je de vroedvrouw die jullie na de bevalling thuis verder zal opvolgen al een beetje kennen, wat heel fijn en vertrouwd aanvoelt eens de baby er is.

Hoe verloopt een postnataal consult?

Na de bevalling worden zowel baby als mama nauwlettend gecontroleerd. De baby wordt gewogen en gemeten, de hielprik wordt uitgevoerd, het naveltje gecontroleerd, enz. De mama krijgt borstvoedingsadvies of hulp bij flesvoeding, veilig slaapadvies, enz. Zij ondergaat ook een volledige check-up; verzorgen van de knip, eventuele hechtingen verwijderen, controle bloeddruk, enz.
Naast de klassieke verloskundige zorg maakt de vroedvrouw ook graag tijd om verder
te luisteren en te ondersteunen waar nodig.

Na ontslag uit het ziekenhuis komt de vroedvrouw meteen bij jullie thuis. Ze komt langs aan huis zolang jullie extra zorg of vragen hebben en dat tot 1 jaar na de geboorte. Kom je graag naar de praktijk en combineer je je bezoek met andere consultaties (vb controle bij de kinderarts), dan kan dat uiteraard ook.

Mag mijn partner meekomen?

Jullie verwachten samen een baby en zijn dan ook samen welkom. Jullie vroedvrouw is benieuwd hoe jullie deze zwangerschap ervaren, hoe jullie alles beleven. De vroedvrouw is een luisterend oor en is laagdrempelig bereikbaar. We nemen graag tijd voor jullie, voor deze eerste afspraak reserveren we dus een uur.

Kan ik een zwangerschapscursus volgen bij jullie?

Ja, vanaf februari is het mogelijk om een zwangerschapscursus te volgen in onze praktijk.

 

Wat kan de vroedvrouw voor jou betekenen tijdens een miskraam?

Bijna één op de vier zwangerschappen eindigt al pril in de zwangerschap. De impact ervan wordt enorm onderschat. Veel ouders hebben het moeilijk om met dit verlies om te gaan. Want hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien weer fout kan gaan? Je kan na pril zwangerschapsverlies terecht bij een vroedvrouw. Ze kan op huisbezoek de medische nacontroles doen en biedt een luisterend oor. Ze blijft telefonisch bereikbaar bij vragen.

Meer info over het tarief vind je hier

Vroedvrouwenzorg is erg betaalbaar. Onze vroedvrouw is geconventioneerd en ze werkt met de derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat consultaties en huisbezoeken rechtstreeks aan je mutualiteit worden aangerekend.

Meet Leslie!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten