Voor baby’s, jonge peuters en kleuters is de wereld gevuld met talloze nieuwe indrukken en ontdekkingen. Deze periode kan behoorlijk uitdagend zijn, met het risico op overprikkeling. Elke dag nemen we, via onze zintuigen, prikkels op die onze hersenen moeten verwerken. Net zoals volwassenen kunnen ervaren dat alles even te veel is, kan dit ook het geval zijn bij peuters en kleuters. Het verschil is dat wij als volwassenen dit kunnen uiten, terwijl zij dat nog niet kunnen. De eerste signalen van overprikkeling zijn vaak subtiel en kunnen daardoor gemakkelijk over het hoofd worden gezien.
De meeste peuters en kleuters ervaren overprikkeling in de eerste jaren na hun geboorte (tussen 0 en 4 jaar). Dit uit zich vaak in huilerigheid, moeite met inslapen en onrustig gedrag. Deze onrust kan zich verder ontwikkelen en voor je het weet, bevind je je in een vicieuze cirkel waaruit het lastig is te ontsnappen. Anderzijds hebben sommige kinderen juist behoefte aan meer prikkels en vertonen subtiele signalen van onderprikkeling die snel over het hoofd worden gezien.
Vanaf de geboorte tot 2,5 jaar kan Lien je bijstaan met een tweeledige aanpak om je peuter of kleuter met prikkelverwerkingsproblemen of hooggevoeligheid beter te helpen reguleren. Samen met jouw kindje biedt ze gewennings- en ontwenningstherapie aan. Als ouders neemt ze jullie mee in de fascinerende wereld van prikkelverwerking en deelt ze haar kennis. Zo kunnen jullie je kindje blijvend begeleiden, ook nadat het gezamenlijke traject is afgerond. Het tijdig detecteren en begeleiden van prikkelverwerking bij peuters en kleuters biedt aanzienlijke voordelen voor hun ontwikkeling en welzijn.