De impact van een kinderwens, zwangerschap, geboorte en het ouderschap is enorm. Zodra iemand zwanger wil worden, start er een turbulente periode met onnoemelijk veel verandering en onzekerheid, ongeacht of deze wens al dan niet in vervulling gaat. Het verandert de waarden en normen, de identiteit, maar ook de relaties en het beroepsmatige leven. Professionele ondersteuning tijdens de perinatale periode – ofwel de periode vóór, tijdens of na zwangerschap – is dus zeer zinvol.
Perinatale counseling is een laagdrempelige en toegankelijke manier van begeleiden, waarbij de psycholoog expertise heeft in de emotionele, psychologische, relationele en biologische processen die tijdens deze levensfase kunnen spelen. De begeleiding richt zich op alle uitdagingen die zich tijdens elke fase kunnen voordoen. Het gaat hierbij over zowel de kleine, gewone bezorgdheden, als over de verwerking van grote, impactvolle of traumatische gebeurtenissen.
Zo kan het helpend zijn om ondersteuning te krijgen tijdens een fertiliteitstraject, tijdens het aanpassen aan een zwangerschap of na een verlies. Of is begeleiding zinvol wanneer een bevalling anders verliep dan verwacht of wanneer een roze wolk uitblijft. Ook als prille ouder is hulp vaak welkom; een neutrale partij die helpt zoeken naar wie je wil zijn, wat je wil meenemen vanuit je eigen opvoeding of hoe je terug dichter bij jezelf kan komen. Tot slot kan begeleiding ook helpen bij het proces van moeder of vader worden (ook wel respectievelijk ‘matrescentie’/‘matrescence’ of ‘patrescentie’/’patrescence genoemd) of kan het dienen als voorbereiding op het ouderschap.
Naast de begeleiding van de (wens-)ouder(s) is er eveneens begeleiding van de baby mogelijk. Lees hier meer over bij ‘dienst Baby-Babytherapeut’.