BEKKENBODEMTHERAPIE VOOR KINDEREN
bg icon
BEKKENBODEMTHERAPIE BIJ KINDEREN

ZINDELIJKHEID

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig ongelukjes heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of naar het groot toilet kan gaan, is het aan te raden om dit eens verder te laten onderzoeken.
Plas- en stoelgangproblemen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven van uw kind en zelfs uw gezin. Blijf er niet mee zitten, want in veel gevallen is er iets aan te doen.

Het zindelijk worden (en blijven) is een ingewikkeld leerproces dat door fysieke, emotionele en relationele factoren gestimuleerd of verstoord kan worden. In principe zal een kind eerst zindelijk worden met de ontlasting en daarna voor het plassen.

In onze praktijk werken onze bekkenbodemtherapeut Steffi Mestdag & kinderarts Valérie Schamp, die tevens gespecialiseerd is in kindernierziekten (aangeboren aandoeningen van de urinewegen en nieren, broek -en bedplassen) nauw samen! We starten steeds met een consultatie bij de kinderarts vooraleer overgegaan wordt op de bekkenbodemtherapie.

Vanaf welke leeftijd kun je langskomen?

Indien je kindje overdag nog niet droog is op de leeftijd van 4-5 jaar, kan je gerust langskomen voor raad.
Bedplassen kan nog voorkomen tot de leeftijd van 6-7 jaar. Vanaf de leeftijd van 6 jaar, kan je hiervoor ook bij ons terecht. Mogelijke oorzaken: een te hoge nachtelijke urineproductie, overactiviteit van de blaasspier of het niet wakker worden van de prikkel bij een volle blaas.

Wat houdt bekkenbodemreëducatie in?

Bekkenbodemkinesitherapie of bekkenbodemreëducatie voor kinderen is gericht op een goede beheersing van de bekkenbodem. Op een speelse manier leren kinderen hoe we normalerwijze plassen of ontlasten. Ze leren voelen waar die bekkenbodemspieren liggen en hoe ze die kunnen gebruiken of controleren. Samen met een aangepaste houding en leefgewoonten (drankgebruik, eetgewoonten) kunt u hierdoor bekkenbodemklachten beperken, behandelen of zelfs vermijden.

Ook voor en na operaties in de onderbuik vormt bekkenbodemreëducatie een belangrijk onderdeel van de multidisciplinaire behandeling.

Voor welke symptomen kun je bij onze bekkenbodemtherapeut terecht?
  • Urineverlies, natte broekjes
  • Blaasontstekingen
  • Heel vaak plassen
  • bedplassen
  • het verlies van stoelgang
  • windjes niet kunnen ophouden
  • moeilijk stoelgang maken (obstipatie)
  • moeite met uitplassen
Heb ik een voorschrift van de arts nodig?

Ja, de arts kan een voorschrift opmaken voor bekkenbodemtherapie.

 

Tarieven en terugbetaling
Meet Dr. Schamp & Steffi Mestdag

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten