bg icon
WAARBIJ KAN EEN BABYTHERAPEUT HELPEN?

Baby’s huilen om basisbehoeften zoals honger, een natte luier of een boertje dat dwars zit. Minder bekend is dat baby’s óók huilen om intense ervaringen die ze hebben meegemaakt, zelfs vanaf conceptie. Dit noemen we “memory crying”.

Begeleiding van de baby mogelijk is mogelijk door onze perinatale psycholoog en babytherapeut. Dit is zinvol wanneer:

  • de baby onrustig is

  • het troosten moeizaam verloopt

  • de ouders en de baby tijdens de zwangerschap of bevalling iets hebben meegemaakt die een diepe indruk heeft nagelaten (prematuriteit, te snelle of te langzame geboorte, (spoed)keizersnede, zuignap, etc.)

  • ouders zich zorgen maken

  • ouders het gevoel hebben dat ze weinig contact kunnen maken met hun baby

Baby’s communiceren aan de hand van hun lichaam, gebaren, uitdrukkingen of huilen. Ze spiegelen wat er speelt en zijn uiterst gevoelig voor indrukken. Deze vorm van begeleiding legt bloot wat er bij een baby speelt en richt zich op regulatie, waarbij er steeds gewerkt wordt met zowel ouder(s) als kind.

Hoe wordt er gewerkt?

Voorafgaand het gesprek krijgen de ouders enkele vragen doorgestuurd, om zicht te krijgen op het gezin en hun hulpvraag.

In een eerste gesprek wordt uitgebreid in kaart gebracht wat moeilijk loopt en wat hiertoe bijdraagt. Dit gebeurt steeds in interactie met de ouder(s) én de baby. Er zal ook gewerkt worden met de baby zelf, dus het is belangrijk dat deze ook aanwezig is.

Soms wordt er gesproken over prikkelverwerking, soms wordt er informatie gegeven rond het huilgedrag van baby’s, soms wordt er gewerkt aan de afstemming ouder-kind, soms is het voldoende dat de baby een stuk van de opgebouwde spanning los kon laten tijdens de begeleiding.

Wat er daarna nodig is wordt per gezin bekeken en gebeurt steeds in onderling overleg.

Deze vorm van begeleiding sterkt ouders in hun eigen kunnen. Een derde, neutrale partij kijkt naar wat voor het gezin kan werken en reikt handvaten aan waarmee de ouders aan de slag kunnen, om te zien wat voor hun baby werkt om zijn of haar emoties en opgebouwde spanningen los te laten. 

Is er terugbetaling mogelijk?

Het RIZIV betaalt tot op heden geen begeleidingen bij psychologen terug. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling. Een overzicht van de terugbetalingstarieven van de verschillende ziekenfondsen vind je hier. Voor meer informatie over je specifieke situatie neem je best contact op met je ziekenfonds.

Onze perinatale psycholoog & babytherapeut

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten