OSTEOPATHIE BIJ BABY'S
bg icon
WAT IS BABY-OSTEOPATHIE?

Geboren worden is een hele belevenis. Er zijn de krachtige weeën, de doorgang door het geboortekanaal of de keizersnede, de druk op de schedel van je baby, enz. Deze gebeurtenissen hebben een invloed op het lichaam van je baby en kunnen onder andere voor spanningen ter hoogte van de schedel of wervelkolom zorgen.

Baby osteopathie is een specialisatie binnen de osteopathie die zich specifiek op baby’s en heel jonge kinderen richt. Dankzij een geheel van extra zachte osteopathietechnieken worden verschillende klachten zoals krampjes of reflux doeltreffend aangepakt.

De meeste baby’s en peuters reageren goed en snel op osteopathie. Vaak merk je al na enkele osteopathiesessies dat je baby zich beter in zijn vel voelt.

Voor welke klachten kan je met jou baby terecht bij de osteopaat?

Er zijn verschillende oorzaken die eventueel aan de basis kunnen liggen van klachten bij baby’s, zoals een zware bevalling, een stuitligging, een keizersnede, gebruik van een zuignap tijdens de bevalling, druk op de buik , enz.

Enkele voorbeelden van klachten waarmee je bij de baby osteopaat terecht kan, zijn:

  • Reflux bij baby’s
  • Een huilbaby
  • Asymmetrie van het hoofdje
  • Krampjes, koliek, buikpijn of andere spijsverteringsproblemen
  • Een voorkeurshouding bij baby’s
  • Slaapproblemen
  • Neus-, keel- en oorproblemen
  • Onrustige baby
Hoe verloopt een consultatie?

De meeste klachten bij baby’s vinden hun oorsprong voor, tijdens of net na de bevalling. De osteopaat zoekt naar de oorzaak van die problemen. Daarvoor starten we altijd met een vraaggesprek met de ouders over het verloop van de zwangerschap ,de bevalling, het slaappatroon, voedingspatroon,…

Baby osteopathie bestaat enkel uit heel zachte bewegingen en rekkingen ( -er wordt nooit ‘gekraakt’) die het lichaam van je baby terug in evenwicht brengen. De schedel, wervelkolom en het bekken worden grondig onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de druk en spanningen in het buikje.

Het is onmiddellijk duidelijk wat de baby leuk vindt en wat de baby irriteert. De behandeling kan eventueel verder gezet worden op de schoot tijdens bv. borstvoeding.

Vanaf wanneer naar de osteopaat met je baby?

Eigenlijk kan je al vanuit het moederhuis direct naar de osteopaat gaan voor een algemene check-up .

Het streefdoel van osteopathie bij baby’s en kinderen is dat elke baby in de eerste weken van zijn leven een osteopathisch onderzoek zou ondergaan, waarbij kleine en grote problemen opgespoord en behandeld worden. De eerste weken zijn de structuren van de baby nog zeer flexibel, en dus makkelijker behandelbaar, in vergelijking met baby’s van enkele maanden wiens structuren in volle verbening zijn.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de problematiek. Meestal volstaan tussen de 2 en 6 behandelingen. Deze behandelingen worden niet altijd snel na elkaar uitgevoerd. De eerste behandelingen zullen wekelijks verlopen, later zal er meer tijd tussen zijn.

Osteopaat of kinderarts?

Baby- en kinderosteopathie is in geen geval een vervanging van een raadpleging bij een kinderarts of specialist.  Bij koorts, acute ontstekingen, duidelijke ziektebeelden is het nog steeds nodig om u te richten tot uw kinderarts of huisarts.

Tarieven en terugbetaling

Een osteopatische sessie kost 60 euro.

De meeste mutualiteiten voorzien tot 5 keer per jaar een gedeeltelijke terugbetaling van 10 euro per sessie .

Sommige aanvullende verzekeringen (DVK,..)voorzien een hogere terugbetaling voor osteopatische zorg.

Er is geen medisch voorschrift of doorverwijzing van een arts nodig.

Meet Katrien!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Kids&Zoo, workshops, nieuwe producten en meer!

Being a parent is learning about strengths you didn’t know you had…and dealing with fears you didn’t know existed.

Linda Wooten