Interdisciplinair centrum

It takes a village to raise a child

Kids&Zoo bundelt zorg voor kinderen en jongeren

Orthopedagogie

‘Ortho-pedagogie’ staat voor ‘juist opvoeden’ en nochtans heeft opvoeden geen handleiding. ‘Perfect’ ouderschap bestaat al helemaal niet, en over verschillende generaties heen, krijgt opvoeden een andere invulling. Als ouder loop je soms wel eens vast, zie je misschien dat er zaken mis lopen, maar geraak je er zelf moeilijk aan uit. Dan ga ik graag samen op zoek naar wat er voor jou, je gezin en je kind werkt bij:

  • Allerhande opvoedingsvragen en opvoedingsproblemen bij kinderen en jongeren.
  • Emotionele moeilijkheden bij kinderen/jongeren: stress, angsten, omgaan met boosheid, verdriet, … en hoe je daar als ouder mee kan omgaan.
  • Gedragsmoeilijkheden bij kinderen/jongeren en hoe je daar als ouder mee kan omgaan.
  • Context-gerelateerde problemen en moeilijkheden binnen het gezin: conflicten, ruzies, … opdat de communicatie en verbinding kan hersteld worden.

In een kennismakings- en intakegesprek met de ouders, gaan we een zo goed mogelijk beeld proberen scheppen over de leefwereld en hulpvraag van de ouders en het kind. We bespreken op welke manier de begeleiding van betekenis zou kunnen zijn. Dat kan gaan over: 

  • Individuele oudergesprekken en opvoedingsondersteuning
  • individuele sessies met je kind
  • Sessies met ouder(s)-kind samen

Als klinisch orthopedagoog en spelcounselor probeer ik zoveel mogelijk af te stemmen tussen de behoeftes van zowel het kind als van de opvoedingsfiguren. Voor kinderen is het echter vaak niet gemakkelijk om hun gevoelens en behoeftes in woorden te uiten. Om die reden ga ik in individuele kindersessies over het algemeen speltherapeutisch aan de slag.

Bij Kids&Zoo werkt Janneke nauw samen met onze kinderpsychologe, ergotherapeute, … om zoveel mogelijk samen te ondersteunen, wanneer dit aangewezen lijkt. 

Prijs per consult: 55euro

Janneke Verbeke

Klinisch orthopedagoge & speltherapeut